RSS
Biomania.ro

marți, 9 martie 2010

Chec cu iaurt si scortisoara



Avem nevoie de :

150 g. iaurt
3 oua
200 g.zahar
300 g.faina
un praf de copt, sare, coaja de la o portocala
o lingurita rasa de scortisoara macinata
unt pentru uns tava

Se bat ouale cu zaharul, se adauga iaurtul, coaja de portocala si scortisoara



Se amesteca bine si se adauga apoi faina si praful de copt(nestins)



Se unge tava cu unt, se tapeteaza cu faina si se pune compozitia



Se coace in cuptorul dinainte incalzit circa 45 de minute


Ciorba de perisoare



Avem nevoie de:

500 g. carne tocata(porc sau amestec)
2 cepe
2 morcovi
pastarnac, telina
3 rosii
1 ardei
2 oua
2,3 cartofi
patrunjel,leustean
sare, piper
bors de putina

Se curata zarzavatul. Morcovii, telina, pastarnacul se dau dupa preferinta pe razatoarea mare/mica sau se pot taia cubulete



Se pun la fiert in apa cu sare si delikat.
Rosiile si ardeiul se taie cubulete si se pun si ele la fiert peste restul zarzavaturilor.
Fiind iarna eu am folosit zarzavatul facut asta toamna din rosii si ardei



Se lasa sa fiarba, timp in care se pregatesc perisoarele.
Se pune intr-un castron carnea tocata, un galbenus de ou, sare, piper, delikat, 1 felie de paine inmuiata si stoarsa bine, o lingurita cu bulion, patrunjelul tocat foarte marunt si ceapa data la robot cu o picatura de ulei si un praf de sare. Eu asa o fac si asa sunt sigura ca nu-mi va iesi cate o bucata de ceapa, cat de marunt ar fi taiata din perisoare...



Se amesteca bine toate se potriveste gustul de sare si piper si se formeaza perisoare, care se pun in vasul cu ciorba la fiert







Sunt fierte cand se ridica deasupra.

Pentru mai multa siguranta, acum le puteti scoate si pune deoparte, cat timp vor fierbe cartofii, dar mie nu mi s-a intamplat sa mi se sfarame perisoarele.



Cartofii taiati cubulete se pun acum la fiert



Cand cartofii sunt fierti se pun in oala cu ciorba perisoarele, daca vreti puteti pune si o mana de paste si borsul.
Puteti lasa ciorba asa sau o puteti drege cu un ou
La urma adaugati leustean



POFTA BUNA !

Mucenici fierti in sirop de zahar si nuca




Avem nevoie de :

250 g.faina
100 ml. apa
zahar dupa gust
100 g.nuca
sare,esenta rom, zahar vanilat

Din 100 g. aluat ies aproximativ 100 de mucenici micuti

Faceti un aluat tarisor din apa, faina si putina sare
Aluatul trebuie sa fie maleabil.
Inarmati-va cu rabdare daca nu aveti o forma speciala de facut mucenicii, cum a fost si cazul meu...
Faceti snurulete foarte subtirele. Rupeti sau taiati in lungime de aproximativ 5 cm. Faceti cerculete, apoi dat forma de mucenici.




Se pun mucenicii la fiert in apa cu sare. Se lasa sa fiarba aproximativ 10 minute, verificati daca au fiert.




Apoi se adauga zahar dupa gust si nuca macinata la masina de nuca
Se mai fierbe putin, se stinge si se adauga coaja de lamaie, esenta de rom si zaharul vanilat

Se pot servi atat reci cat si calzi

duminică, 7 martie 2010

Pui cu bere la punga



600-800 g. carne de pui
condimente
un pahar cu bere

Eu am folosit pulpe superioare, pe care le-am conimentat cu sare, piper, rozmarin, cimbru, delikat, usturoi granulat
Le-am asezat in punga si am turmat si paharul cu bere.



Le-am dat la cuptor, unde au stat o ora.



POFTA BUNA !

Budinca de paste si telemea de vaca



Avem nevoie de :

600 g. telemea vaca nesarata
400 g. paste (am folosit "penne")
16,17 linguri zahar (sau cat de dulce va place)
3 oua
3 linguri gris
3 plicuri vanilie
3 linguri smantana
100 g. stafide
coaja lamaie/portocala
esenta de rom

Se fierb pastele conform indicatiilor.
Se pune branza intr-un castron si se faramiteaza cu furculita; se adauga zaharul, zaharul vanilat, grisul, smantana, esentele



Se amesteca toate bine si se amesteca cu pastele scurse si racite.








Se unge o tava cu unt se toarna budinca si se coace aproximativ 45 de minute




POFTA BUNA !

sâmbătă, 6 martie 2010

Tort diplomat cu cacao



Avem nevoie de :

50 gr. gelatina alimentara
400 ml apa foarte rece sau sirop de compot
3 oua intregi
150 gr. zahar tos
100 ml lapte
500 ml frisca Hulala,
o conserva de compot de ananas, un kiwi, o portocala sau ce fructe mai preferati
un pachet mare de piscoturi
pudding de ciocolata(si 500 ml. lapte pt. pudding)


Se pune gelatina la inmuiat in apa sau sirop



Pe baia de abur se pun ouale intregi batute cu zaharul si subtiate cu laptele. Se tine pe foc pana se ingroasa, dar fara sa fiarba tare.
Se ia compozitia de pe foc si cat timp e fierbinte se adauga si gelatina si se amesteca bine
Imediat se prepara si budinca de ciocolata conform instructiunilor de pe pachet si se amesteca si ea cu crema de oua si gelatina, apoi se lasa sa se raceasca.



Se ia o cratita de 4 kg, se tapeteaza peretii cu folie si se aseaza dupa preferinte fructe la fund si pe margine si/sau piscoturi inmuiate in lapte cu cafea indulcit sau zeama de compot



Se bate frisca si se amesteca cu cealalta compozitie



In crema se pun bucati de fructe si stafide.

Se aseaza un rand de crema, avand grija sa intre peste tot, apoi un rand de piscoturi



Inca un rand de crema si la urma piscoturi. Se preseaza bine si se acopera cu folia.
Se tine 12 ore la frigider

Placinta cu dovleac (din aluat dospit)




Avem nevoie de :

- un dovleac placintar
- 250 gr. zahar (pentru cine vrea mai dulce chiar 300, pentru ca aluatul nu are zahar)
- 50 grame unt
- jumatate ceasca ulei
- un cubulet drojdie
- 600 gr. faina

Aluatul il gasiti la placinta cu iaurt. E aluatul pe care il folosesc la orice.

Se taie dovleacul cubulete se da pe razatoarea mare. Se adauga untul, uleiul si zaharul si se pune pe foc mic la calit cam 20, 25 de minute.
Eu am pus in el si doua vanilii si f. putina esenta de rom si musai scortisoara. Cui nu-i place sa nu puna...





Se framanta aluatul si se lasa la dospit, intre timp se raceste si dovleacul.
Cand a crescut se imparte aluatul in functie de cum vrem sa facem placintele. Eu am ales de data asta sa fac patru placintele mici, ca niste strudele...mai mari



Se ruleaza placintelele si se aseaza in tava unsa. Eu le-am taiat pana jos cu un cutit, portionandu-le deja pentru cand vor fi gata



Se coc la foc moderat o ora, sau in functie de cuptor, pana se rumenesc


POFTA BUNA !

Placinta cu iaurt





Pentru cine nu stie inca delicioasa placinta cu iaurt ma bucur sa v-o spun, iar pentru cine stie, sper sa va fac pofta

Avem nevoie de :

pentru umplutura:
- 1 kg. iaurt
- 8 oua
- 12 linguri zahar
- 5 plicuri zahar vanilat

pentru cine vrea sa faca foile si nu sa le cumpere :
- 600 gr. faina
- o cescuta ulei
- o cescuta apa
- un cubulet drojdie
- 1 lingurita sare

Se framanta mai intai maiaua, punand drojdia la crescut in putina apa calda in care am pus o lingurita de zahar si faina cat sa fie ca la clatitede groasa. Cand a crescut maiaua, se pune peste faina in care am pus sarea, apoi adaugam apa si uleiul. Se framanta bine si se lasa la dospit.



Cand aproape e gata aluatul se bat ouale cu zaharul si zaharul vanilat, se adauga si iaurtul si 3 linguri de faina.



Cine vrea poate sa puna si stafide.
Aluatul se imparte in doua, una din parti o lasam mai mare.



O punem la fundul tavii unse si o ridicam pe margine, imbracand forma. Astfel compozitia subtire nu va intra pe sub foaie. Se pune crema de iaurt si cealalta foaie . Se ruleaza usor marginile, se inlatura eventualul surplus de aluat se inteapa usor cu furculita fara a atinge foaia de jos si se da la cuptor.





Cu 15 minute inainte de a fi gata se unge cu un ou batut cu o lingura de zahar pudra.



Se scoate se da cu zahar pudra si bineinteles se consuma intr-un timp mai scurt decat cel pe care l-am petrecut eu scriind


Pont :
Ultimele doua ori am luat cub dr. Oetker, e mai mare si creste f. bine si repede, putin peste o ora
Desi imi place sa framant aluatul asta il fac la robot ca e putin
Din acest aluat fara zahar, fac absolut orice prajitura din foi chiar si pizza
Cine vrea poate folosi foi de placinta din comert, dar mie imi place sa le fac
Puteti face si 3 foi pt. placinta, mai puneti una la mijloc intre straturile de iaurt

POFTA BUNA !

Placinta de mere cu gris




Avem nevoie de :

2 kg de mere, de care vreti voi, dar atentie ca unele sunt mai zemoase
1 1/2 cana zahar
1 1/2 cana gris
1 1/2 cana faina
2 plicuri zahar vanilat
un praf de copt
scortisoara macinata

esenta de rom, coaja de lamaie

E cea mai simpla reteta. Nici nu trebuie sa curatati merele de coaja, ci doar sa le spalati si sa le radeti. Cand sunt gata rase puneti in ele dupa gust scortisoara si daca vreti putina coaja de lamaie si esenta de rom. Dati semn in caston la doua parti egale.



Apoi nu aveti de facut decat sa amestecati intr-un castron zaharul, faina, grisul, zaharul vanilat si praful de copt NEstins.



Ungeti o tava cu ulei si luati din caston tot cate 1 cana jumate de amestec. Pe prima o puneti pe fundul tavii, apoi un strat de mere apoi iar 1 cana jumate de amestec si iar un strat de mere




Puneti si ultima cana, nivelati frumos. Intr-o ceasca de cafea puneti o lingura de ulei si completati pana la trei sferturi cu apa. Turnati pe deasupra. Intepati cu o furculita din loc in loc sa intre in toata compozitia surplusul de lichid.




Dati la cuptor si tineti cam o ora, sau ma rog fiecare cu cuptorul din dotare...pana se rumeneste frumos.

Nu va ramane decat sa papati




POFTA BUNA !